Problemi s venama – kako ih prevenirati, a kako izliječiti?

Varikozne ili proširene vene su abnormalno povećane, natekle i poplavljele  žile, a imaju grudičasti i vijugav izgled. Ubrajamo ih u jedne od bolesti krvnih žila. Često ih povezujemo sa tupim bolom, svrbežom i probadanjima.  Proširene vene su rezultat nefunkcionirajućih zalistaka (valvula) unutar vena. Srce tjera krv kroz arterije pod velikim pritiskom donoseći hranjiva i kisik do tkiva, a nakon toga se krv iz tkiva vraća u srce putem vena.  Kao i arterije, vene su slično građene, ali za razliku od arterija imaju sitne zaliske u unutrašnjosti kako bi spriječile da se krv vraća nazad prema arterijama. Ukoliko zalisci ne funkcioniraju  kako treba, pogođena je cirkulacija, krv se nakuplja u venama na nogama i one se šire.

 

Karakteristike proširenih vena na nogama su otjecanje, nemir, svrbež, grčevi, ulceri i osjećaj težine u nogama.

 

 

Kako slaba cirkulacija pridonosi nastajanju proširenih vena, one su češće u osoba koje sjede ili stoje u jednom položaju kroz duge vremenske periode, često križaju noge pri sjedenju i slabo se rekreiraju.

 

Pretilost, podizanje teškihProširene vene - valvule tereta i trudnoća mogu povećati vjerojatnost nastanka proširenih vena na nogama. Zatvor, bolest jetre i abdominalni tumori također mogu imati ulogu u nastanku proširenih vena. Nedostatak C vitamina i bioflavonoida (uglavnom rutina ) slabi kolagensku strukturu stijenki  vena, što može dovesti do njihove pojave. Prema nekim stručnjacima žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju i kontracepcijske pilule pridonose stvaranju varikoznih vena. Pretpostavlja se da gotovo polovina žena u srednjim godinama i nešto manje muškaraca pati od varikoziteta.  Muškarci su manje zastupljeni kod ove bolesti.

 

U većini slučajeva proširene vena na nogama ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni  problem i mogu se liječiti jednostavnim mjerama u „kućnoj radinosti“. Međutim, u nekim slučajevima proširene vene mogu dovesti do potkožnog krvarenja, dubokih venskih tromboza, stanja sličnim ekcemima u području proširenih vena ili se mogu pojaviti ulcerozna područja u blizini koljena. Još ozbiljnije komplikacije koje mogu nastati uključuju flebitis (upala vena), tromboflebitis (formacija ugrušaka kod upaljenih vena), post-trombotski sindrom (prepoznaje se po većem broju simptoma, uključujući ulcere na nogama), unutrašnje krvarenje uzrokovano prsnućem vena, pulmonarna embolija (ugrušak koji putuje do pluća i tamo zapne).

 

Posebnu pažnju treba obratiti dubokoj venskoj trombozi i pulmonarnoj emboliji.  Dakle, oštećenje vena uzrokovano nezdravim životnim navikama i nedovoljnim količinama nutrijenata stvara proširene vene. Uz proširene vene često se javlja i duboka venska tromboza (ugrušci koji dodatno sprječavaju već  narušen protok venske krvi). Ugrušci (trombi) se pod određenim okolnostima mogu otkinuti te otputovati krvlju do ostalih dijelova tijela, a posebice pluća. Ukoliko ugrušak stigne do pluća uzrokuje pulmonarnu emboliju kod koje postoji visoka smrtnost.   Medicinske metode za liječenje dubokih venskih tromboza uglavnom su neučinkovite zbog nedovoljnog razvoja PTA (periferne angiografije) u Hrvatskoj. Postoji metoda ultrazvučnog razbijanja ugrušaka Mach4 Ekos gdje se sitna ultrazvučna sonda uvodi u  venu i uz manju količinu trombolitičkog sredstva u potpunosti otapa kroz nekoliko sati. Nažalost, ta se metoda još ne primjenjuje u Hrvatskoj (osim u KBC Rijeka) iako ima izuzetne rezultate, a dokazano je učinkovita i u tretmanu pulmonarne embolije. Samo dodavanje trombolitičkog sredstva koje bi trebalo otopiti ugrušak je većinom neučinkovito.

 

Pored liječenja klasičnim medicinskim metodama  treba ustrajati u prevenciji ovih stanja kretanjem, pravilnom prehranom i uzimanjem dodataka prehrani koji uvelike pomažu  očuvanju strukture i prohodnosti venskih krvnih žila. Preporuča se također i tretman sterilno uzgojenim medicinskim pijavicama (Hirudo medicinalis) koje izlučuju prirodni trombolitik u krvne žile i štite od stvaranja. Medicinske pijavice izlučuju prirodni enzim hirudin iz  žlijezda slinovnica kako bi spriječile grušanje krvi kod životinja koju sišu. U Hrvatskoj se liječenjem medicinskim pijavicama bavi Zlata Kamenjaš koja živi u Lukovu pokraj Vrbovca. Još od 19-tog stoljeća medicinske pijavice su poznate po učinkovitosti kod proširenih vena i bolnih zglobova, a služe i kao preventiva srčanom i moždanom udaru. U svijetu također postoji i trend pomlađivanja pijavicama, a jedna od poznatijih mušterija je svakako Demi Moore.